Diş Telleri Nasıl Takılır


Sabit Ortodontik Tedaviler

Diş telleri nasıl takılır sorusuna geçmeden önce diş telleri ile kısa bilgi vermek istiyorum. Diş teli tedavisi olarak da bilinen sabit ortodontik tedaviler, dişlerdeki yanlış hizalanmaları ve ısırma sorunlarını düzeltmek için diş teli gibi çıkarılamayan apareylerin kullanılmasını içerir. Dişlere yapıştırılmış ve tellerle bağlanmış metal veya seramik braketler içeren bu apareyler, dişleri kademeli olarak istenen pozisyonlara getirmek için zaman içinde sürekli basınç uygulamak üzere tasarlanmıştır. Sabit ortodontik tedavi, hafif çapraşıklıklardan karmaşık maloklüzyonlara kadar çok çeşitli diş sorunlarının giderilmesinde etkilidir. Diş telleri tedavi boyunca yerinde kaldığından, tutarlı sonuçlar verir ve diş hareketi üzerinde hassas kontrol sağlayarak iyi hizalanmış ve sağlıklı bir gülümsemeye yol açar.

Ortodontik tedavilerle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için Ortodontik Tedavi yazımı okuyabilisiniz.

Diş Telleri Nasıl Takılır?

Ortodontik tedavi yaptırmaya karar verdiniz. Muhtemelen ilk seanstan itibaren diş telleri nasıl takılır merak ediyorsunuz. Sizlere adım adım diş telleri nasıl takılır sorusunu cevaplamaya çalışacağım. Yapılacakları olabildiğince açıklayıcı bir şekilde yazmaya çalışacağım. İlk önce ağzınızdaki tüm çürük dişlerin tedavisi ve gerekirse diş taşı temizliği yapılacak. Daha sonra ortodontistiniz sizin fotoğraflarınızı ve gerekirse ölçülerinizi alacaktır. Eğer tedavi amaçlı daimi diş çekimi yapılacaksa diş teli takılmadan önce çekim yapılacak. Ve diş teli takmak için hazırsınız. Bu işlem yaklaşık 30-45 dk sürmektedir.

Dişlerin Asitlenmesi

İlk önce dişleriniz kuru bir fırça ile temizlenir. Daha sonra ‘ekartör’ dediğimiz özel ağız açacağı yerleştirilerek işleme başlanır. Doktor ilk önce dişlerin üzerine özel asit sürecektir (Şekil 1).


Asit dişlerinizin üzerinde 15-20 saniye kaldıktan sonra bol su ile yıkanarak dişleriniz kurutulacaktır (Şekil 2). Kurutma işlemi bittikten sonra asitlenen diş yüzeylerine ‘bond’ dediğimiz özel bir malzeme sürülerek ışın cihazı ile sertleştirilecektir. Sonra doktorunuz braketleri dişlerin üzerine teker teker koyarak, pozisyonlarını ayarladıktan sonra ışın cihazıyla yapıştırıcı malzemeyi donduracaktır (Şekil 3).


Braketlerin Takılması

Diş hazırlandıktan sonra ortodontist, kompozit olarak adlandırdığımız (içinde organik sentetik polimer matrisler, inorganik dolgu maddeleri ve takviye edici dolgu maddelerini polimer matrise bağlayan silandan oluşan yapıştırıcı malzeme) yapıştırıcıyı braketlerin arkasına sürer ve dişlere bir bir yapıştırır. Diş tellerini yapıştırmak için kullanılan kompozit yapıştırıcı, diş tellerini yerinde tutan mekanik bir kilit oluşturur. Yapıştırıcı LED mavi ışık ile polimerize edilir ve diş başına yaklaşık 5-15 saniye sürer.


Braketleri yapıştırma işlemi bittikten sonra braketlerin üzerine geçirilecek olan diş teli takılacaktır (Şekil 4). Doktorunuz diş telini braketlere metal veya elastik ligatürlerle bağlayabilir. Elastik ligatürler çok çeşitli renklerde olabilmesine karşın metal ligatürler tek renkte (gri) olmaktadır. Eğer braketler kendinden kapaklı tipdeyse elastik veya metal ligatür kullanılmamaktadır.


Umarım yeterince açıklayıcı bir şekilde tel takma işlemini yazmışımdır. Eğer aklınıza takılan sorular varsa iletişim kısmından sorabilirsiniz. Sorularınızı severek cevaplarım.

Band Uygulaması

Eğer arka büyük azı dişlerinize ‘band’ dediğimiz yüzük şeklinde küçük apareyler takılacaksa, doktorunuz 1 hafta öncesinden arka dişlerinizin arasına ‘separasyon lastiği’ dediğimiz minik lastikler yerleştirecektir (Şekil 6). Bu lastikler dişler arasında küçük boşluklar oluşturarak ‘band’ın dişe oturtulmasını kolaylaştırmaktadır. Doktorunuz sizi, bandları yapıştırmak için çağırdığı zaman artık dişleriniz arasında küçük boşluklar açılmıştır  (Şekil 7) ve ‘band’lar kolaylıkta dişlerinize yapıştırılır (Şekil 8).

Band yapıştırma uygulaması her hastaya yapılmamaktadır. Sadece özel durumlarda bu uygulama yapılmaktadır.




Farklı Diş Teli Çeşitleri

Ortodontik tedavi amacıyla farklı diş teli çeşitleri kullanılmaktadır. Bunlar metal diş telleri, şeffaf diş telleri ve lingual diş telleridir. Diş telleri nasıl takılır yazısını okuduktan sonra Diş Teli Çeşitleri yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum

Farklı diş teli çeşitlerinde diş telleri nasıl takılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki karşılaştırmaya göz atabilirsiniz:

  • Temelde Mantık Aynıdır: İster geleneksel metal diş tellerini, ister şeffaf seramik diş tellerini veya gizli lingual diş tellerini seçin, diş tellerini dişlerinize takma şeklimiz çok benzerdir.
  • Küçük Varyasyonlar: Tek gerçek fark kullandığımız braket tipidir. Şeffaf braketlerde dişlerinizle uyum sağlayan seramik braketler kullanılırken, lingual braketler dişlerinizin arkasına yapıştırılarak tamamen görünmez hale getirilir.
  • En büyük fark: Sadece şeffaf plaklarla ortodontik tedaviyi seçtiğiniz zaman süreç tamamen farklı işlemektedir. Bu konuda ortodontistinizden bilgi alabilirsiniz.

Scroll to Top