Parmak emme bebekler için doğal bir reflekstir. Parmak, emzik veya başka objeleri emmek bebekleri güvende ve mutlu hissettirmektedir. Bu aynı zamanda bebeğin dünyayı öğrenmesine de yardımcı olmaktadır.
Parmak emme çocuğumun dişlerini nasıl etkiler?
Daimi dişler sürdükten sonra parmak emmeğe devam etmek çocuğunuzun ağız sağlığını olumsuz etkilemekte ve diş yapısını bozabilmektedir. Sürekli parmak emmek üst çene darlığına, üst damağın derinleşmesine, yüzün uzamasına, alt çenenin geriye doğru hareket etmesine neden olabilir.
Uzun süre emzik kullanımı da parmak emme gibi etki göstermektedir, ama çoğu zaman emzik kullanımını çocuklara bıraktırmak daha kolay olmaktadır.
Parmak emmenin sıklığı ve süresi diş problemlerininin oluşup oluşamayacağını belirlemektedir. Parmağını pasif olarak ağızda tutan çocuklarda diş problemlerinin oluşma ihtimali parmak emmeyi şiddetli şekilde yapan çocuktan daha azdır. Şiddetli parmak emen çocuklarda süt dişlerinde bile yapısal bozukluklar oluşturabilir.
Çocuklar parmak emmeyi ne zaman bırakırlar
Çocuklar genellikle 2-4 yaş arasında parmak emmeyi bırakmaktadırlar. Parmak emme en geç ön daimi dişler sürmeye başladığı zaman bırakılmalıdır. Eğer çocuğuzunun daimi keser dişleri sürmeye başladıysa ve çocuğunuz parmak emiyorsa mutlaka diş hekiminize veya ortodontistinize başvurun.
Çocuğuma parmak emmeyi nasıl bıraktırabilirim?
- Çocuğunuzu parmak emmediği için övün.
- Çocuklar genellikle kendilerini güvende hissetmedikleri veya rahatlamak istedikleri zaman parmak emerler. Çocuğunuzu endişesini/stresini bulmaya ve çözmeye çalışın.
- Daha büyük çocuklar için parmak emme alışkanlığını bırakmak için birkaç seçenek sunun ve birini seçmesini sö
- Doktorunuzun çocuğa parmak emmenin zararlarını anlatması genellikle etkili olmaktadır.
Eğer bu şekilde parmak emmeği bıraktıramadıysanız, çocuğunuzun emdiği parmağı bandajla kapatabilir, uyurken eldiven giydirebilirsiniz. Diş hekimi/pedodonti uzmanı/ortodonti uzmanı parmak emme alışkanlığını kırmaya yönelik farklı apareyler uygulayabilir.