Yüz maskesi apareyi (face mask, reverse pull headgear) iki parçadan oluşmaktadır:
- ağız içi ve
- ağız dışı.
Ağız içi aparey hastanın durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Ağız dışı kısmı ise genellikle standarttır, bu parça alından ve çeneden destek alan yumuşak yastıkçıklardan ve elastiği asma için ufak bir aparattan oluşmaktadır. Ağız içi ve ağız dışı parçalalar elastiklerlerle bağlanmaktadır.
Yüz maskesi üst çenenin alt çeneye göre çok geride olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Ortodontide bu duruma ‘’Sınıf III maloklüzyon’’ denilmektedir. Yüz maskesi, alt çeneden ve alından destek alarak üst çeneyi öne doğru çekmektedir. Üst çene öne getirilerek hem dişsel kapanış düzeltilmekte, hem de yüz estetiğinde iyileştirme sağlanmaktadır. Genellikle yüz maskesi tedavisi gelişimini tamamlamamış çocuklarda uygulanmaktadır. Bu yüzden erken muayene ve tanı önemlidir.
Hasta doktor tarafından verilen elastikleri yüz maskesinin ağız içi kancasından ağız dışı kancasına takıyor. Lastiklerin doktorun söylediği şekilde ve sıklıkla takmak önemlidir. Yüz maskesi günlük 15-16 saat takılması gerekmektedir. Özellikle gece en etkili olduğu zaman olduğu için uyurken takılması hayati öneme sahiptir.
Yüz maskesi ilk takıldığı zaman alışma süreci gerektirir. İlk zamanlar daha az süre takılıp her geçen gün süre uzatılabilir. Hatta ilk günler gece takılmayabilir. Bu şekilde daha kolay alışılır ve yan etkiler minimuma indirilmiş olur.
Unutmayın ki, yüz maskesi takılı olduğu zaman işe yaramaktadır, bu yüzden günlük kullanım ne kadar çok olursa tedavi o kadar kısa sürede bitecektir.
Temizliği
Yüz maskesinin ağız dışı kısmını ıslak bezle silebilirsiniz. Ağız içi parçasının normal diş fırçası ve macunla temizlenmesi gerekmektedir. Yüz maskesinin alına ve çeneye gelen yastıkçıkları zamanla yıpranabilirler, bu yüzden kutunun içinde bulunan yedek yastıkçıklarla değiştirebilirsiniz. Yüz maskesi ilk takıldığı zamanlar alında ve özellikle çene ucunda tahrişe neden olabilirler. Bu tür durumlarda Bepanthen gibi kremler kullanılabilir.