Erken Ortodontik Tedavi


Erken Ortodontik Tedavi Nedir?

Birçok ortodontik sorun, erken ortodontik tedavi ile tedavi edilirse, ilerde daha karmaşık ve maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulmasını önleyebilir. Araştırmalar, posterior çapraz kapanışlar, bazı Sınıf II ve Sınıf III maloklüzyonlar, açık kapanışlar ve ark uzunluğu uyumsuzlukları gibi durumların genellikle basit, erken müdahalelerle etkili bir şekilde yönetilebileceğini göstermektedir. Erken ortodontik tedavi ile ilgili Dental Press Journal of Orthodontics’te yayınlanan makaleye göz atabilirsiniz.

Çocuklar, daha erken yaşlardan itibaren ortodontik tedavi için aday olabilirler. Amerikan Ortodonti Derneği çocukları 7 yaşındayken ortodonti muayenesi yapılması gerektiğini söylemektedir. Amerikan Ortodonti Derneğinin erken ortodontik tedavi ile ilgili yazısına ulaşmak için tıklayın.

Ağzımızda ilk süren daimi dişler alt ve üst keser dişlerdir, daha sonra 6-7 yaş civarı birinci büyük azı dişleri sürmektedir. Çocukta kapanış bozukluğu gibi problemleri, işte bu dişler sürdükten sonra erken teşhis etmek mümkündür. Bu yaşta kapanış bozuluğuna ek olarak, çapraşıklık, derin kapanış, açık kapanış, çapraz kapanış gibi problemler de teşhis edilerek erken ortodontik tedavi ile çözülebilir.   


Teşhis edilen tüm problemler erken yaşta tedavi edilemeyebilir. Bazı problemler 12-13 yaş civarı müdahale gerektirmektedir. Faz 1 tedavi dediğimiz erken tedavi ebeveynler için finansal olarak rahatlatıcı da olabilir. Çünkü tedavi ertelendiği zaman daha büyük problemlerle uğraşırsınız, dolayısıyla maliyet de fazla olur. 

Faz 1 tedavi olarak adlandırdığımız erken ortodontik tedavi ciddi kapanış problemlerini önlemeye yardımcı olmakta, çenelerin doğru bir şekilde büyümesini sağlamakta, daimi dişlerin gelmesi için gereken yeri sağlayabilmektedir. Ayrıca ciddi çapraşık dişler ağız hijyenin yeterli sağlanmasını da güçleştirmektedir.

Çocuğunuzun erken tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Eğer aşağıdakilerden herhangi biri çocuğunuzda varsa ortodonti uzmanına muayene olmanızda fayda vardır:

  • Süt dişlerinin erken kaybı
  • Ağzını kapattığı zaman dişlerin normal kapanmaması
  • Ağız solunumu ve horlama
  • Alt ve üst keser dişlerinde görülen çarpıklıklar
  • Yemek yemede veya çiğnemede zorluk
  • Konuşma bozukluğu
  • Çocuğunuz ağzını açtığı/kapattığı zaman alt çenenin kayması
  • Çocuğunuz 5 yaşından büyük olmasına rağmen parmak emmesi

Erken ortodontik tedavi daha çocuğun kemikleri yumuşakken yapılmaktadır. Kemikler ergenlikten sonra sertleşmeye başlarlar. Kemikler yumuşakken gelişimini yönlendirmek, düzeltmek yetişkinlere göre çok daha kolaydır. 

Peki erken yaşta yapılan ortodontik tedavi çeşitleri nelerdir? Size kısaca en sık yapılan tedavileri örneklerle anlatmaya çalışacağım. Burdaki bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır, her hasta farklıdır ve yapılacak tedaviye sadece doktorunuz karar verir.

Yüz Maskesi

Yüz maskesi üst çenenin alt çeneye göre çok geride olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Ortodontide bu duruma ‘’Sınıf III ortodontik bozukluk’’ denilmektedir. Yüz maskesi, alt çeneden ve alından destek alarak üst çeneyi öne doğru çekmektedir. Üst çene öne getirilerek hem dişsel kapanış düzeltilmekte, hem de yüz estetiğinde iyileştirme sağlanmaktadır. Genellikle yüz maskesi tedavisi gelişimini tamamlamamış çocuklarda uygulanmaktadır. Bu yüzden erken muayene ve tanı önemlidir.

Yüz maskesi apareyi ile ilgili makaleme göz atarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Fonksiyonel Ortodontik Tedavi 

Fonksiyonel tedavi büyümekte olan çocuk hastalarda önde olan üst çeneyi veya geride olan alt çeneyi düzeltmek için uygulanmaktadır.

Alt çenenin üst çeneye göre geride olduğu durumlarda genellikle üst ön dişler dışarıya doğru fırlamış gibi dururlar. Bu şekilde öne çıkık üst dişler travmaya eğilimlidir ve genellikle çocuklar arasında dalga konusudur. Bu yüzden bu anomalinin tedavi edilmesi hem dişlerin kırılma ihtimalini ortadan kaldırır hem de çocuğun psikolojik stresini azaltır.


Fonksiyonel tedavi için kullanılan apareyler, ortodontide ‘Sınıf II ortodontik bozukluk’ dediğimiz problemleri çözmektedirler. Bu bozuklukta üst çene önde, alt çene geride veya ikisinin karışımı olabilir. Fonksiyonel apareyler dişlere yapıştırılan veya hareketli şekilde olabilirler. Dişlere yapıştırılan fonksiyonel apareyler hasta tarafından çıkartılamazlar. Bunlara en iyi örnek Herbst apareyidir. Hareketli fonksiyonel apareyler ise hasta tarafından takılıp çıkartılabilmektedir, genellikle alt ve üst çeneye takılan iki parçadan oluşmasına rağmen tek parçadan oluşan tipleri de vardır.

Fonksiyonel ortodontik tedavi ve fonksiyonel apareylerle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için linke tıklayınız.

Üst Çene Genişletmesi

Çene genişletme apareyleri, çeneleri yavaş yavaş genişleterek çocuğun çenesinde daha fazla yer oluşturuyorlar. Bu biraz korkutucu gelebilir, ama işlem hem kolaydır hem de çocuklar bu apareylere kolayca alışmaktadırlar. Çene genişletmesinde hedef, iki kemik parçasından oluşmuş olan kemikleri birbirinden uzaklaştırıp arada kemik oluşturmaktır. Bu iki parça buluğ çağından sonra yavaş yavaş kaynaşmaya başlıyor. İki kemik parçasının kaynaşmaya başlamadan genişletilmesi kolaydır. Genişletme işlemi bittikten sonra aparey aradaki boşluğun kemikle dolması için bir süre daha kullanılmaya devam ediliyor. 


Üst çene genişletmesi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.


Scroll to Top